DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLDE EĞİTİM ÖĞRETİME 1 MART'A KADAR ARA VERİLDİ  
DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLDE EĞİTİM ÖĞRETİME 1 MART'A KADAR ARA VERİLDİ

DEPREMDEN ETKİLENEN 10 İLDE EĞİTİM ÖĞRETİME 1 MART'A KADAR ARA VERİLDİ

Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, 4 eğitim sendikasının temsilcileri ile bir araya geldi. Toplantının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 il ve 71 ilde eğitim öğretim süreçlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin açıklamalarda bulunan Özer, depremden etkilenen 10 ilde eğitim öğretime 1 Mart'a kadar ara verildiğini, 1 Mart'tan sonra da ilçe ve okul temelli kararlar alınacağını duyurdu. Bakan Özer, 71 ilde ise eğitim öğretime 20 Şubat'ta başlanacağını belirtti.  


Bakan Özer; Millî Eğitim Bakanlığında Eğitim-Bir Sen Genel Sekreteri Latif Selvi, Türk Eğitim-Sen Genel Başkanı Talip Geylan, Eğitim-Sen Genel Başkanı Nejla Kurul ve Eğitim-İş Genel Başkanı Kadem Özbay ile bir araya geldi. Toplantıya, Bakan Yardımcıları Petek Aşkar ve Sadri Şensoy ile ilgili genel müdürler de katıldı.

 

Özer, toplantının ardından Kahramanmaraş merkezli depremlerin etkilediği 10 il ve 71 ilde eğitim öğretim süreçlerinin nasıl yürütüleceğine ilişkin açıklama yaptı. Sendika temsilcileri ve tüm paydaşların görüşlerini aldığını belirten Bakan Özer, "Öncelikle bilinmesi gerekiyor ki Bakanlık olarak tüm çocuklarımızı güvenli bir şekilde okullarıyla buluşturmaya çalışıyoruz. Biz 19 milyon öğrencisi, 1,2 milyon öğretmeni olan devasa bir aileyiz. Dolayısıyla eğitimi pandemide olduğu gibi normalleştirmeden Türkiye'yi normalleştirmemiz mümkün değil. Önceliğimiz, bu 10 ilimizde güvenliği ve sağlıklı bir şekilde eğitimi tekrar başlatmak. Bugün almış olduğumuz kararların bir kısmı daha önceden almış olduğumuz kararlardı. Mutabık bir şekilde sendika temsilcileriyle üzerinden geçtik. Almış olduğumuz kararları sizlerle paylaşmak isterim." dedi.

 

71 ilde 20 Şubat'ta okullar açılacak

Deprem bölgesi olmayan 71 ilde 20 Şubat'ta eğitim öğretim faaliyetlerinin başlayacağının ve bir daha uzatma olmayacağının altını çizen Bakan Özer, şunları kaydetti: "10 ilde ikinci dönem tüm sınıf ve kademelerde devam şartı aramıyoruz. Bunu daha önceden açıklamıştık. 10 ilimizdeki öğrencilerimizin velileri istemeleri hâlinde çocuklarını 71 ildeki eş değer okullara nakillerini yapması için gerekli çalışmayı yapmış ve sistemi açmıştık. Şu ana kadar 809 öğrencimiz nakillerini aldırdı. Bakanlık olarak 71 ildeki okullarımızın kapasitesini artırmayla ilgili çalışmalarımız devam ediyor ki 10 ilden gelen öğrencilerimizin tüm taleplerini karşılayabilelim."

 

Özel öğretim kurumları öğrencilerinin yüzde 7'si oranında 10 ilden gelen öğrencilere tam burs verecek

Özel öğretim kurumlarındaki depremzede öğrencilere burs verilmesine ilişkin kararları da paylaşan Özer, "Özel öğretim kurumlarımız kapasitelerinin yüzde 3'ü kadar şehit ve gazi yakınları, ihtiyaç sahipleriyle ilgili tam burslu olarak öğrencileri yararlandırma imkanına sahipler. Bu kapsamda tüm özel öğretim kurumlarımız yüzde 3 kapasiteyi kullanıyorlar. Özel öğretim kurumlarımızla da gerekli görüşmeleri yaptık. Yüzde 3'ü yüzde 10'a artırma yetkisi Millî Eğitim Bakanında. Bugün itibarıyla özel öğretim kurumlarındaki yüzde 3'lük kapasiteyi yüzde 10'a çıkarıyoruz ve yüzde 7'yi sadece on ilden gelen öğrenciler için kullanacağız. Ben özel öğretim kurumlarımızda da tüm dernek yetkililerine, temsilcilerine de en içten şükranlarımı sunuyorum." ifadelerini kullandı.

 

Deprem bölgesinde MEB binalarının hasar tespiti şubat ayı sonuna kadar bitirilecek

Bakanlığın 10 ilde okul, pansiyon, öğretmenevi ve uygulama otellerinin bulunduğu  20 bin 868 binası olduğunu; bunlardan 24'ünün yıkıldığını, 83 binanın ağır hasarlı olduğu bilgisini paylaşan Özer, şöyle devam etti: "Bölgedeki tüm binalarımızın hasar tespitini Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızla görüştük. Şubat ayının sonuna kadar bitireceğiz. Yani kullanılabilir az hasarlı, orta hasarlı binaların tüm dökümünü çıkaracağız. Dolayısıyla 10 ilimizde eğitim öğretime 1 Mart'a kadar ara veriyoruz. 1 Mart'a kadar bu eksiklikleri tamamladıktan sonra süreci tekrar değerlendirmeye başlayacağız. 1 Mart tarihi itibarıyla da 10 ilimizde bölgesel eğitim öğretime açma kararları vermeyeceğiz. Aynı Kovid salgını günlerinde olduğu gibi ilçe ve okul temelli kararlar alacağız. Bazı illerimizde özellikle Kilis, Adana, Gaziantep, Diyarbakır'da bazı illerimizde, ilçelerde hiçbir hasar yok. Dolayısıyla o ilçeleri tamamen eğitim öğretime başlatacağız. Bunun kararlarını da 1 Mart itibarıyla kamuoyuyla paylaşacağız. Diğer taraftan ihtiyaç olan yerlerde 10 ilimizde ikili öğretime geçeceğiz. Yani kapasiteyi maksimum ve verimli bir şekilde kullanacağız. Bir de şu anda 10 ilimizde biliyorsunuz toplanma yerleri var, çadır merkezleri var. Tüm toplanma yerleri ve çadır merkezlerine ilave çadırlar kurarak çocuklarımızın öğrenmelerini desteklemek, psikososyal desteklerini sağlamak, etkinlikler yapmasını, hayatı normalleştirmesi ve oyun etkinliklerinde özellikle desteklemek için çadırlar kuruyoruz. Şu ana kadar bu amaçla 141 çadır kurduk. Her çadırda okul öncesi öğretmenden rehber ve psikolojik danışman öğretmenlerimize tüm öğretmenlerimiz görev yapıyorlar. Dolayısıyla 10 ilde, inşallah, önümüzdeki hafta sonu itibarıyla belki de hafta içinde bitireceğiz inşallah. Tüm toplanma yerinde on ilde çocuklarımızı da destekleyecek ilave mekanizmalar devreye girmiş olacak."

 

"Millî Eğitim Bakanlığı tüm imkânlarıyla seferber"

Bakanlığın bu süreçte Millî Eğitim Bakanlığının tüm imkanlarıyla seferber olduğunu belirten Bakan Özer, bir taraftan eğitim öğretim planlaması yaparken diğer taraftan bölgedeki vatandaşların yeme içmesinden ihtiyaç duyduğu malzemelerin tasnifine, arama kurtarma çalışmalarından diğer ihtiyaçlara Bakanlığın tüm ekibi, tüm öğretmenleri, gönüllü öğretmenleri ve MEB AKUB ekiplerinin sahada aktif olarak çalıştığını söyledi.

 

Bakan Özer,  şunları kaydetti: "Millî Eğitim Bakanı olarak canla başla, gece gündüz demeden her türlü konforunu terk ederek sahada vatandaşlarımızla hemhâl olan, derdine derman olmak için çabalayan tüm öğretmenlerimize canı gönülden şükranlarımı arz ediyorum. Bu kapsamda her gün hizmet verdiğimiz kapasitelerimizi artırıyoruz. Yaklaşık günlük 2 milyon kişilik sıcak yemek üretiyoruz. 465 bin vatandaşımız bizim okullarımızda, YBO'larda, uygulama otellerinde, yurtlarda konaklıyorlar. Bu 465 bin vatandaşımızın 25 bini on ilin dışında çünkü on ilden dışarı giden vatandaşlarımızın da konaklamasıyla ilgili her türlü desteği sağlıyoruz. Yine yaklaşık 5 bin Millî Eğitim Bakanlığının arama kurtarma ekibi sahada AFAD'a destek oluyor. Diğer yardım kurtarma çalışmalarına destek oluyor. Yine 2 bin rehber ve psikolojik danışmanımız da sahada aktif olarak vatandaşlarımızın, çocuklarımızın, öğretmenlerimizin herkesin psikolojik sağlamlığıyla ilgili destek hizmetleri vermeye çalışıyor. İnşallah, pazartesi gününden itibaren 2 bini 4 bine çıkaracağız ve hızlı bir şekilde tüm noktalara eriştireceğiz."

 

Eğitim öğretim süreçlerini tüm paydaşlarla birlikte sürekli istişare hâlinde birlik beraberlikle yönetmek için çalıştıklarını dile getiren Bakan Özer, Bakanlığın tüm çalışanlarına en içten şükranlarını sunduğunu ifade etti. Eğitim sendikası yetkilileri ile de ilk günden bu yana sürekli iletişim hâlinde olduklarını belirten Özer, onların sahadan aktardıkları veriler doğrultusunda hızlı bir şekilde önlem aldıklarını, bu süreci devlet, millet, birlik ve beraberlik içinde yönettiklerini söyledi.

 

MEB © - Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik, Kullanım ve Telif Hakları bildiriminde belirtilen kurallar çerçevesinde hizmet sunulmaktadır.